Gefeliciteerd met het 30 jarig bestaan!

MFE te gast bij jubilerende Tweewielerhoek Reinier

Gefeliciteerd met het 30 jarig bestaan!

Eén generatie lang zwaait Reinier Potkamp de scepter over zijn eigen fietsenwinkel. Twee generaties in de familie gingen hem voor. De Mobiele Felicitatie Eenheid rukte uit naar de Graafschap om het dertigjarig jubileum te vieren van Tweewielerhoek Reinier. De donkerblauwe kleding van de fietsenmaker en zijn medewerkers vloeide naadloos over in het Hanzeblauw van de MFE.


Stoepfeest
Tweewielerhoek Reinier zit op de hoek van de Graafschap en de Bregittenstraat. De smalle stoep bood voldoende ruimte voor de ereboog en de cocktailbar van de Mobiele Felicitatie Eenheid. Niet voor niets heeft de MFE van Kampen Marketing wel op kleinere ruimtes haar feestelijke entourage ingericht. Diverse klanten en kennissen kwamen Reinier de hand schudden en toosten op zijn jubileum met de (alcoholvrije) cocktails. De vrouw van Reinier, Deja, en Sandra, één van zijn twee dochters, gaven ook acte de présence. De aanvoerder van de MFE, wethouder Geert Meijering, kwam Reinier Potkamp de hand schudden en zijn fietsenwinkel bewonderen, die net een verbouwing achter de rug heeft. Het werk ging wel door dus moest Reinier zich verexcuseren toen een vrachtwagen blinkend nieuwe fietsen kwam afleveren. Zoals ook al blinkende donkerblauwe Gazelles voor de deur stonden. Gevoegd bij de werkkleding en de MFE-entourage was blauw onmiskenbaar de themakleur van het stoepfeest.

Fietsenmakersbloed
Ofschoon het jubileum woensdag 29 mei werd gevierd, bestond de fietsenwinkel strikt genomen in november dertig jaar. Opa Potkamp was na de oorlog met een fietsenwinkel aan de Groenestraat begonnen. Vader Potkamp was verder gegaan aan de Oudestraat in het pand waar nu schoenmaker Elferink zit. Reinier ging bij zijn vader in de zaak werken maar niet na eerst wat andere baantjes gehad te hebben, zoals matroos op een schip. De woelige baren bleken echter te woelig voor hem dus een zeemansleven zat er niet in.

Na zes jaar bij zijn vader gewerkt te hebben, kwam het pand bij de Graafschap vrij. Na een grondige verbouwing kwam vaders fietsenmakerij aan de Oudestraat vrij. Renier besloot echter net buiten de grachtengordel te blijven en daarvan heeft hij geen spijt. Zijn winkel is al meerdere keren uitgebreid en verbouwd. Elke vijf jaar wordt de zaak sowieso verbouwd of opnieuw ingericht.


Uitgedijd
In de loop van de jaren dijden de fietsenwinkel en -werkplaats uit. Na de voorkant aan de Bregittenstraat en het pand om de hoek, kon Reinier uiteindelijk de bovenverdieping erbij trekken. Natuurlijk kwamen er in de loop der jaren ook een website en social media bij en niet te vergeten de elektrische fietsen. Verspreid door het ongemerkt grote pand kan Reinier zijn hele assortiment tonen, van fietsen van alle bekende en minder bekende merken, tot de vele bijbehorende kleding en accessoires. De medewerkers van de MFE konden het allemaal bewonderen terwijl onder een stralende zon op de ”verjaardag” werd getoost.

De Mobiele Felicitatie Eenheid rukte graag uit voor dit mooie generatiejubileum. Ondernemers die ook iets te vieren hebben, kunnen zich (laten) opgeven voor een bezoek van de Mobiele Felicitatie Eenheid via de website bedrijveninKampen.nl/nl/mfe. Laat ons samen toosten!

tekst en beeld: Maarten van Gemert
Lees verder!

Bent u bekend met frictielassen?

Kampen gewenste uitvalsbasis voor Friction Welding Holland

Verspreid over diverse Kamper industrieterreinen tref je ondernemers aan met een typische Kamper bescheidenheid. Hun Open Dagen halen het nieuws niet en ze roepen niet van de daken over hun product. Terwijl dat toch de aandacht verdient. Friction Welding Holland (FWH) aan de rand van RW50 is zo’n bedrijf. Slechts de kenners doorzien het schone product: frictielassen.Eigen initiatiefGecharmeerd van de ”mooie en schone lasmethode” wilde Dick Fix daar altijd al meer mee doen. Van huis uit is hij werkzaam in de hydraulische cilinderproductie. Bij een vroegere werkgever maakte hij kennis met wrijvingslassen oftewel frictielassen. Toen zijn vorige werkgever failliet ging, verdiepte Fix zich in de specifieke lasmethode. In december 2010 sprong hij in het gat in de markt dat hij zag. In januari 2011 startte hij Friction Welding Holland op.Diezelfde maand al kwam de eerste machine voor frictielassen. Aanvankelijk bracht die veel kinderziektes aan het licht waar Fix tot augustus de handen vol aan had. Vanaf september 2011 draaide de machine één dag per maand. De betreffende machine loopt nog steeds en inmiddels voor 16 uur per dag.Duurzame klantenkringDe hiervoor genoemde machine voor frictielassen is een flinke investering voor een toepassing waarvoor bij de meeste bedrijven slechts van tijd tot tijd behoefte aan is. Daarom besteden bedrijven dat werk graag uit. Friction Welding Holland ”ontzorgt” de klant en denkt mee. De klandizie bevindt zich grotendeels in naburige landen als Duitsland en Engeland. De (potentiële) klanten beraden zich soms langdurig alvorens in zee te gaan met het Kamper bedrijf. Maar dan gaan ze doorgaans ook een langdurige en duurzame relatie aan met FWH.Dick Fix ziet Kampen als een goede uitvalsbasis voor zijn bedrijfsactiviteiten. Zijn ’honkvastheid’ spreekt uit de uitbreidingsplannen die al in uitvoering zijn. In april is de komst van een tweede, modernere machine gepland en een nieuwe hal is in aanbouw. Naast de benodigde ruimte zal de nieuwe hal ook een laad- en losplatform voor vrachtwagens bieden.Doordachte duurzaamheidNaast de duurzame klantenkring is op de eerste plaats het product van Friction Welding Holland duurzaam. Het belangrijkste, inherent duurzame aspect aan ”wrijvingslassen” betreft de besparing op materiaal. Er vindt geen verspaning plaats. Er hoeven geen metaaldelen (spanen) weggesneden te worden dat afval oplevert. Dit zijn enkele voorbeelden uit het artikel over Friction Welding Holland in de serie ’Duurzaam Haatland’ dat eerder verscheen in weekblad De Brug. Dick Fix begon op 55-jarige leeftijd, samen met zijn vrouw Jannie en zijn zoon Berry, op 12 mei 2010 voor zichzelf. Deze stap en het relatief unieke procedé hebben al meerdere malen ondernemersreportages gehaald alsook vaktijdschriften en -websites. Allemaal vanuit Kampen dat voor bedrijven een prima vestigingsplaats vormt.Tekst en beeld: Maarten van Gemert...
Lees verder!

Meepraten met over duurzaamheid

Energietop in de gemeente Kampen

Hoe maken we de gemeente Kampen samen energieneutraal? Kiezen we voor grootschalige zonneparken of voor windmolens? Maar waar dan? En hoe? Wie heeft welke rol in de overstap naar duurzame energie? Wat zou u rol kunnen zijn? Geen gemakkelijke vragen. Om te horen wat er leeft en speelt organiseert de gemeente Kampen op 11 en 12 juni 2019 een energietop in drie dagdelen. Wilt u meepraten? Reserveer de datums in uw agenda.Dagdeel 1: Inwoners aan het woordOp 11 juni 2019 vindt een debat met de samenleving plaats. Welke kansen en mogelijkheden zijn er in Kampen? Wat kunnen inwoners daaraan bijdragen? En hoe kunnen inwoners daarvan profiteren? Bent u inwoner van de gemeente Kampen? Praat mee en laat u horen! Kom om 19 uur (inloop) naar de Stadsgehoorzaal aan de Burgwal 84 te Kampen voor een meeslepend debat onder leiding van de bekende verslaggever en presentator André van der Zee. Het debat duurt tot 21.30 uur en wordt afgesloten met een hapje en een drankjeDagdeel 2: Ondernemers en initiatieven aan het woordOp 12 juni 2019 komen ondernemers en initiatieven aan het woord. Aan verschillende thematafels bespreken we dilemma’s, bijvoorbeeld op het gebied van lokale opwek van energie. Bent u ondernemer in de gemeente Kampen? Of vertegenwoordigt u een partij die een bijdrage kan leveren aan de energietransitie in de regio? Kom dan voor een inhoudelijke discussie naar het stadhuis van de gemeente Kampen, Burgemeester Berghuisplein 1. Inloop tussen 15.30 – 16.00 uur. De middag duurt tot 18:00 uur.Dagdeel 3: Expert aan het woordOp 12 juni wordt ’s avonds een expertmeeting Energietransitie georganiseerd. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van de gemeente Kampen gaan met experts in gesprek over de oogst van deze energietop. Wilt u aanwezig zijn bij deze expertmeeting? Kom dan om 19.00 uur (inloop) naar het stadhuis van de gemeente Kampen aan het Burgemeester Berghuisplein 1. Deze avond is openbaar.  ...
Lees verder!

Met zes ondernemende huurders

Ondernemerhuis Kampen gaat van start!

‘Zeker, er kunnen nog veel meer bij’, zegt hij, maar desondanks is Mark Bergsma uit Kampen een bijzonder tevreden mens. Zijn plan om aan de Cellebroedersweg 7a in Kampen een ‘broedplaats’ voor ondernemers te starten, is geslaagd. Met een heuse receptie - met hapje en drankje - gaat Ondernemershuis Kampen maandagmiddag 3 juni vanaf 14.00 uur van start. ‘Ondernemers zijn van harte welkom om te komen netwerken en om ons mooie kantoor te komen bewonderen.’‘Ondernemershuis Kampen biedt een professionele omgeving waar je klanten kunt ontvangen. Je kunt er met collega-ondernemers sparren en kansen pakken, en je werkt in een professionele omgeving, weg van de afleidingen en verleidingen van werken thuis, zodat je veel productiever kunt zijn. En dat alles voor een vast en duidelijk tarief per maand, zonder verrassingen achteraf!’, aldus Mark, die in het dagelijkse leven met zijn bedrijf Wecomm websites voor bedrijven bouwt. ‘Ondernemershuis Kampen zal een broedplaats van kleine zelfstandigen worden die gaan samenwerken om nieuwe economische kansen te pakken.’ Zijn plan werd zelfs breed gesteund door burgemeester Bort Koelewijn en EZ-wethouder Geert Meijering, die Marks plannen voor het ‘Ondernemershuis Kampen’ roemden en er ieder een videoboodschap over maakten en de wereld in stuurden.Onderlinge dynamiekMark is ervan overtuigd dat bundeling van kleine zelfstandigen voor ‘een bepaalde dynamiek’ zal zorgen die de aanwezige ondernemers gaat helpen bij hun dagelijkse bedrijfsvoering. ‘Van een eenling, eenzaam en alleen op de zolderkamer, ben je dan ineens een ondernemer die dagelijks contact heeft met andere ondernemers.’ Inmiddels heeft Bergsma, naast verhuurder Peter Slager (Garage, Bureau voor Grafisch Ontwerp) en zichzelf, nog vier ondernemers bereid gevonden om in het pand flexibel kantoorruimte te huren. Hier is de benedenverdieping van het pand volledig op ingericht. Er staan zes hoekbureaus, er is veel bergruimte, er staan beeldschermen en er zijn nieuwe stoelen aangeschaft. Er is een toilet, een keukentje, én een aparte vergaderzaal. Naast Bergsma en Slager, zijn ondernemers Reinier van Belle (OAMKB accountancy), Remco te Winkel (Raedtwinkel), Mariska van Woerden (IDConnect) en Alex de Jong, tekstschrijver bij Attest Communicatie de eerste huurders. ‘De laatste zal ‘Ondernemershuis Kampen’ redactioneel bijstaan in de promotie van de aanwezige ondernemers’, vertelt Mark. ‘Peter en ik huren voor vast en hebben daarmee iedere dag onze vaste plek. De andere huurders zijn er één, twee of drie dagen per week in het pand werkzaam.’ Mark Bergsma geeft aan dat er nog volop ruimte is voor nog meer ondernemers die flexibel willen huren. ‘Dat kan al vanaf 125 euro per maand, waarbij je dan één dag per week een eigen werkplek hebt.’ Wie liever een vaste plek wil, is met 250 euro (‘exclusief btw, maar verder volledig all-in en zonder verrassingen’) van harte welkom. Meer weten? Kijk op www.ondernemershuiskampen.nl. Foto: Freddy Schinkel...
Lees verder!
Er is onder de kleine zelfstandigen in Kampen grote belangstelling voor een bedrijfsverzamelgebouw in onze stad. Dat concludeert Mark Bergsma van Wecomm, die serieuze plannen heeft om een dergelijke faciliteit te gaan opzetten. Onlangs hield hij in Moods & Roots een voorlichtingsavond.

'Kampen telt veel zelfstandige ondernemers; mensen die soms al tientallen jaren voor zichzelf werken, maar ook starters. Voor veel van hen is vanuit huis werken een bewuste keuze, maar menigeen zou ook best wel ergens anders een werkplek willen huren’, zo weet Bergsma. ‘Ze hechten aan de vrijheid en onafhankelijkheid van het ondernemerschap, maar proeven ook het nadeel van alleen thuis zitten.' Bergsma heeft zodoende het initiatief op zich genomen om een bedrijfsverzamelgebouw voor zzp’ers te realiseren. Voordeel: je werkt nog steeds voor jezelf, maar hebt nu ook ‘collega’s’ om je heen; ondernemers waarmee je niet alleen ‘problemen’ kunt delen, of een bakje koffie mee kunt drinken, maar waarmee je ook kunt samenwerken.

Economische kansen
Dit idee komt niet zomaar uit de lucht vallen. Mark Bergsma heeft zelf eerder werkplekken gehuurd in plaatsen buiten onze eigen stad. Het verbaast hem dan ook enorm dat er in Kampen – en dan met name in de binnenstad – geen plekken zijn waar ondernemers samen kunnen werken. 'Als je ondernemers samenbrengt, zullen samenwerkingsverbanden en producten ontstaan die je niet meteen voorspelt, maar die zeker van meerwaarde zijn.’ Het gebrek aan dit soort ‘broedplaatsen’ is slecht voor de Kamper economie, vindt hij. ‘Daar waar mensen samenwerken, ontstaan nieuwe kansen en mogelijkheden voor groei.’

Belangstelling
Bergsma beschikt over een lijst van – op dit moment – bijna vijftig kleine zelfstandigen die hun interesse voor een gezamenlijke werklocatie kenbaar hebben gemaakt. Daarnaast heeft hij al enkele inventariserende gesprekken met vastgoedeigenaren en makelaars gehad. ‘In eerste instantie klopten zij bij mij aan’, zo vertelt hij. ‘Zelf was ik nog niet actief gaan zoeken naar geschikte panden.’ Wel heeft hij inmiddels ook op eigen initiatief en op aanwijzingen van anderen, enkele panden bekeken. ‘Er is in Kampen zeker geschikte ruimte voor kleine zelfstandigen te vinden. Zo telde ik alleen al in de binnenstad op zijn minst twintig leegstaande panden.’ Natuurlijk is lang niet alles geschikt als kantoorruimte voor een ‘legertje’ zelfstandigen, maar Bergsma verwacht dat zijn zoektocht zeker resultaat gaat opleveren. Hij hoopt dan ook binnenkort niet alleen enkele geschikte locaties te kunnen presenteren, maar ook om de financiële onderbouwing te kunnen ontvouwen.

Kostenbegroting
De circa 25 tot 30 aanwezige ondernemers gaven op de informatieavond aan graag meer te willen weten over de plannen van Bergsma. Sommige bezoekers leek het nog niet snel genoeg te gaan. Want waar Mark Bergsma de avond vooral belegd had als voortgangsrapportage en om ondernemers samen te brengen, wilden ondernemers nu al graag weten welke panden hij op het oog had en wat het hen zou gaan kosten om daar onderdak te vinden. ‘Ik snap best dat mensen nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden én naar de kosten - tenslotte valt of staat het allemaal bij dat laatste - maar om daarover in dit vroege stadium al uitspraken te doen, zou niet verstandig zijn.’ Tenslotte heeft hij nog geen concrete locaties op het oog, zijn er nog geen concrete aanbiedingen van makelaars, én is er dus ook nog geen kostenbegroting te maken. Bergsma komt graag goed beslagen ten ijs en zal daarom nu eerst de expliciete behoefte inventariseren. ‘Tijdens de avond bleek een deel van de belangstellenden echt alleen maar geïnteresseerd te zijn naar een gezamenlijke werkplek in de binnenstad, waar anderen, vanwege de betere bereikbaarheid en het vermoeden van lagere maandlasten, hun voorkeur voor een plek op het industrieterrein uitspraken.’

Meerdere locaties?
Waar het bedrijfsverzamelgebouw dat Bergsma voor ogen heeft, gestalte zal krijgen, is dus nog even de vraag. Maar duidelijk is wel dat Bergsma hoopt op twee soorten huurders: de vaste huurder die definitief het eigen huis uit wil en elders kantoor wil houden; en de kleine zelfstandige die werken thuis en buitenshuis graag wil combineren. ‘De hoop is om met een aantal vaste huurders een pand te kunnen betrekken, met daaromheen een schil van flexwerkers die bijvoorbeeld voor één, twee of drie dagen per week een werkplek buitenshuis nodig hebben’, zo stelt hij. In ieder geval is voor hem een ding zeker: een dergelijk pand waar zelfstandigen zich vestigen, zal een broedplaats van economische activiteit gaan worden. ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze ondernemers elkaar onderling heel erg gaan versterken.’

De circa dertig belangstellenden die de avond bijwoonden, lieten dat enthousiasme ook doorklinken in de vele mooie plattegronden die er die avond van de toekomstige werkplekken werden getekend. Bergsma, tot slot: ‘Ik verwacht dat er van de circa 50 mensen die belangstelling hebben getoond, er voldoende zullen zijn om een gezamenlijke werkplek te gaan betrekken. Of dat de binnenstad of het industrieterrein gaat worden? Misschien wel beide. Want waarom zouden we niet meteen twee van dit soort bedrijfsverzamelgebouwen opstarten?’

Meer weten, of je aanmelden als belangstellende? Kijk op www.werkplekkampen.nl.

Foto: Alex De Jong, De eerste geslaagde avond 

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Marketing. Kampen Marketing is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media