Het wordt een enorme uitdaging om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. We lopen ver achter op de rest van Europa. We wekken maar 6% van onze energie duurzaam op, terwijl ze in Scandinavië al op 50% zitten. Tegelijkertijd scoren we hoog qua verbruik van energie. We zijn een dichtbevolkt land en vrijwel alles wat wij doen is intensief, met een grote CO2-voetafdruk.

Gelukkig spreek ik in Kampen ook veel ondernemers, die zelf proactief aan de slag gaan met verduurzaming en circulaire projecten. Zo heeft Van Dijk Groothandel als tweede in Nederland een energieneutraal distributiecentrum gebouwd en worden hun afvalproducten hergebruikt; van koffiebekers tot toiletpapier en van piepschuim tot isolatiemateriaal. Heeft Boer Kampen bewust gekozen voor een energie neutrale dierenspeciaalzaak en levert de Weevergroep sloopmateriaal van de Hanzeschool in Kampen aan Roggebotstaete voor de nieuwe dakconstructie van Slot Roggebot. Gaaf hè?

Maar er zijn ook veel ondernemers, die niet goed weten waar en hoe ze kunnen beginnen. Die zich bijvoorbeeld nog geen raad weten met wetgeving dat een kantoor vanaf 2023 minimaal energielabel C moet hebben en dat een nieuwbouwproject vanaf 2020 zelfs energieneutraal moet zijn.

Blijf niet afwachten, maar ga aan de slag!
Energieke Regio helpt bedrijven met het verduurzamen van gebouwen en o.a. MKB Nederland regio Zwolle en IC Kampen houden bijeenkomsten op het gebied duurzaam ondernemen. Ook Rabobank organiseert komend jaar diverse bijeenkomsten om bedrijven op weg te helpen, waaronder circulair ondernemen in 1 dag en de Circulair Economy Challenge. Waarbij ondernemers worden uitgedaagd met een circulaire ondernemersbril te kijken naar hun eigen businessmodel. We kunnen er allemaal uren over praten, maar we moeten samen aan de slag. Samen DOEN!
Wat doe jij als ondernemer?

Wat kan jij als burger doen?
Verduurzaam je woning, dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor jezelf! Met energiebesparende maatregelen neemt de energierekening af en het comfort toe. De investering verdient zich snel terug. Zo mag je hypotheek 106 procent van de woningwaarde bedragen als je investeert in duurzame aanpassingen. Je hoeft dus niet te kiezen tussen die nieuwe badkamer of zonnepanelen. Het kan allebei. Investeer nu in de toekomst van onze kinderen.

Is het verduurzamen van jouw woning voor jou nu nog een brug te ver? Doe dan iets wat bij jou past. Eet bijvoorbeeld minder vlees, probeer in Europa minder vaak te vliegen en maak jezelf iets minder afhankelijk van bezit. Wist je dat je 80% van wat je bezit nauwelijks gebruikt of nodig hebt?

Dit citaat van Obama wil ik jullie niet onthouden: “Wij zijn de eerste generatie die de impact van klimaatverandering voelt. Wij zijn de laatste generatie die er iets aan kan doen. Wij hebben slechts een planeet. Er is geen plan B!”

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta

Brug Nieuws

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media