“Je gaat het pas zien, als je het door hebt”

Deze uitspraak van Johan Cruijff past prima op het onderwerp ondermijning. Dagelijks verschijnen er nieuwsberichten dat er een hennepkwekerij of een xtc-laboratorium is ontmanteld. Een groot gevaar voor onze samenleving. Naar mijn mening moeten we als samenleving samen met Politie en Justitie nog intensiever aan de slag om dit tegen te gaan. En dan hoor ik u als zeggen: “Waarom?” en “Hoe?” Laat ik proberen hier antwoord op te geven.

Vanuit MKB-Nederland Regio Zwolle organiseren wij bijeenkomsten over het onderwerp ondermijning. De definitie van ondermijnende criminaliteit is moeilijk in een zin samen te vatten. Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Ondernemers worden door criminelen benaderd om panden beschikbaar te stellen. En dat gebeurt niet altijd achter de rug van ondernemers om. Er wordt gewoon gebeld: “Ik zie dat jouw pand leeg staat, mag ik het huren voor hennepteelt?” En als je één keer bewust of onbewust “ja” zegt, dan ben je de klos en in het criminele circuit belandt. Stoppen is geen optie, want je bent chantabel. En denk nu niet dat het alleen om ondernemers gaat, integendeel. Veel huizen in woonwijken staan vol met hennepplanten en in toenemende mate xtc-laboratoria.

De vraag is waarom? Het antwoord is simpel; hennepteelt is een aantrekkelijk businessmodel. Een kleine rekensom: 300 planten (de oppervlakte van een zolder) levert per jaar een bedrag van 500.000 euro op. Dus 3.000 planten is 5 miljoen euro. Om over de opbrengst van XTC maar te zwijgen. Een beetje laboratorium brengt ca. 300.000 euro per dag op. Zolang je niet wordt gepakt een lucratieve handel. Echter, de gevolgen van dergelijke praktijken kunnen groot zijn. De kans op brandgevaar neemt toe, er is sprake van illegale aftap van stroom en water, enzovoort.

De politie kan dit niet alleen bestrijden. We moeten het samen doen. Ondernemers moeten bewust worden van de gevaren die ze lopen. Hiervoor is het goed om zaken te herkennen. Is het pand naast mij verhuurd en aan wie? Waarom zie ik daar nooit auto’s staan? Waarom wordt de tuin niet onderhouden? Waarom staat er geen naam op de gevel? Ken ik de buurman? Allemaal vragen die je bewust maken van de omgeving. En bij twijfel kun je gewoon de wijkagent bellen. Beter een keer teveel dan een keer te laat. Maar ook de inwoners van een woonwijk hebben een rol bij het veilig maken en houden van de wijk. Is alles wel gewoon wat er gebeurt? En als er niets aan de hand is dan is dat natuurlijk fijn.

“Je gaat het pas zien, als je het door hebt.” Kijk eens met een andere blik naar de omgeving. Laten we er samen voor zorgen dat we in Kampen veilig kunnen wonen en werken. Dat zorgt voor een prettige gemeente.

De ervaring van MKB-Nederland leert dat het probleem veel groter is dan we denken. Ik schrok daar best van toen me dat duidelijk werd. Maar wees niet bang om naar buiten te treden als je iets opvalt. . Politie en Justitie zijn immers zeer bekend met ondermijning.

Fotobijschrift: Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door Jelle Weever.

Brug Nieuws

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media