Recent heeft het onafhankelijke bureau EventBroker onderzoek gedaan naar het evenementenbeleid in Kampen. Het uiteindelijke advies stemde mij optimistisch. Ook zijn al een aantal zichtbare maatregelen genomen. Het mogelijk maken van terrassen aan de IJssel is wat mij betreft een enorme opsteker voor onze stad. Zo is bijvoorbeeld ook Marieke Spijkerman aangetreden als voorzitter van het Evenementen Platform Kampen. Ik heb er vertrouwen in dat zij de nodige professionalisering en verbinding kan realiseren betreft het evenementenbeleid in Kampen. Want zeg nu eerlijk, onze stad die door vele bezoekers van buiten wordt ervaren als een schitterend openluchtmuseum heeft haar evenementen nodig om te bruisen! En een bruisende stad is aantrekkelijk om in te wonen, werken en ontspannen.

Een noodzakelijke stap moet echter nog gezet worden. Uit het rapport van EventBroker bleek dat steden van een vergelijkbare omvang als Kampen twee keer zoveel geld investeren in evenementen in hun stad. En je hoeft echt geen trotse Kampenaar te zijn om te constateren dat verreweg de meeste Nederlandse steden echt niet het potentieel hebben van deze unieke historische, schitterend aan het water gelegen Hanzestad. De politiek is dus aan zet. EventBroker heeft veel aanbevelingen gedaan die ik van harte ondersteun. Bijvoorbeeld zijn suggestie om kritisch te kijken naar precario kosten voor evenementen. Echter, graag breng ik zijn advies om het evenementenbudget te verdubbelen graag extra onder de aandacht. In mijn visie kunnen de huidige meerdaagse evenementen van onze stad zich enkel door ontwikkelen, verder professionaliseren en wellicht zelfs blijven bestaan als het budget voor hen word verdubbeld, als onderdeel van een verdubbeling van het totale evenementenbudget.

Tijdens de Hanzedagen in 2017 ontstond een algeheel gevoel van saamhorigheid onder de Kampenaren, bezoekers en overige stakeholders. Men was trots op de stad en al haar bezienswaardigheden. Ondernemers, culturele organisaties, inwoners en veel anderen waren extra gemotiveerd om samen te werken om de stad zo goed mogelijk te presenteren. Ook heeft de organisatie van Sail Kampen 2018 laten zien dat ze met veel minder budget toch een meerdaags ‘historisch, nautische Hanze evenement’ met nationale en zelfs internationale uitstraling succesvol en financieel gezond kunnen organiseren. Op geen andere plek in Nederland wordt een ‘Historische Hanze Sail” georganiseerd. Uniek dus! Ondernemers en bezoekers hebben reeds laten zien dat ze financieel substantieel bij willen dragen. Zo waren bijvoorbeeld tijdens Sail 2018 de kaarten voor Dré Hazes jr. in een oogwenk uitverkocht en namen ongelooflijk veel ondernemers diverse en vaak ook kostbare arrangementen af. Ook viel een recordaantal bezoekers het evenement ten deel.

Als iedereen het er over eens is dat dit moet blijven bestaan, dat dit verder geprofessionaliseerd dient te worden en door ontwikkelt dient te worden, dan heeft dat een prijskaartje. Gemeente, investeer in een bruisend Kampen!

Bart-Jan Gardebroek

Ondernemer/eigenaar BJG Groep

Brug Nieuws

Privacy statement

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media